Finfika i trädgården med saffranskaka, grädde och jordgubbar

En av höjdpunkterna på sommaren är att kunna sitta ute i trädgården och fika eller äta gott.

I år har jag inte hunnit sköta om mina jordgubbsplantor överhuvudtaget. Vattnat en eller ett par gånger, inte rensat ogräs eller gödslat och jag har aldrig fått så fina jordgubbar. Ska man skratta eller gråta...

Så det blev jordgubbskalas i helgen.

Har du som jag saffran kvar från i julas så kan jag varmt rekommendera en saffranskaka med en klick grädde och färska jordgubbar. Platsar på vilket kaffekalas som helst. Vill du testa så kommer receptet här.

Saffranskaka

Ugnstemp: 175°C, varmluft 175°C

Ingredienser
200 gr smör
1 pkt saffran
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

  1. Smörj och bröa en slät rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
  2. Smält fettet och låt det svalna
  3. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit
  4. Vispa ägg och socker poröst
  5. Tillsätt saffran, smör och mjölk
  6. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten
  7. Häll smeten i formen
  8. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min
  9. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.

Servera kakan med lättvispad grädde och färska jordgubbar eller andra bär efter säsong.

Lycka till!

Solveig

03 07/04/22 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.