Bokashi – hur gör man?

Bokashi – när fermenteringen är färdig


När fermenteringen är klar ca 2 veckor efter att du fyllt en hink är det dags att ta hand om komposten. Rent visuellt har inte så mycket hänt med dina matrester, de ser i stort sett ut som när du la dem i hinken förutom att de är lite mjukare. Har du en väl fungerande process så har du under den här tiden kunnat tömma hinken på värdefullt lakvatten. Är det första gången du använder hinkan kan det ha dröjt eller inte kommit något alls.


Lakvattnet är jättebra att använda till både krukväxter, plantor ute och i växthus och förbättrar jordens mikroliv och växternas förmåga att ta till sig näring och mineraler.


Spädning:


Utomhusväxter/växthus 1:100 dvs 1dl på 10 l vatten

Krukväxter 1:200 dvs 0,5 dl på 10 l vatten


Töm gärna hinken på lakvatten under hela fermenteringsprocessen och det sista innan du gräver ner komposten.


Komposten gräver du ner i dina odlingsbäddar/krukor och ser till att du blandar all kompost ordentligt med jord. Jorden hjälper komposten att påbörja förmultningen. Toppa allt med ca 10 cm jord eller mer.


Efter ca 2 veckor kan du plantera ovanpå din bokashi.


Lycka till!


Av: Solveig Åkerhielm

Fotograf: Sullkullan